Lammlyftet
Det jobbas på två fronter i lamm-Sverige: dels för att öka produktionen (via Handlingsplanerna bland annat), dels för att öka ätkvaliteten via projektet Lammlyftet. Lammlyftet handlar om att ta fram verktyg för en bra lammköttskvalitet som tilltalar handel och konsumenter. I mitten av mars redovisades första delen av arbetet. SLU har sammanställt tidigare forskning och erfarenheter från utlandet och visar det svenska nuläget på ett tydligt sätt. Du kan läsa den intressanta rapporten här.
Glada Fåret presenterade den undersökning som jag genomfört under hösten kring management på gårdsnivå inför slakt vad gäller höstlammen. Undersökningen fortsätter under våren med vårlammsmodellen. Har de olika produktionsmodellerna olika behandling? 10 lammgårdar runt om i Sverige har generöst delat med sig av sina erfarenheter. Varmt tack!
Min kollega i Gimrarna, Birgit Fag, bidrog med vad som framkommit i hennes intervjuer med transport och slakterier.
De kvalitetsegenskaper som projektet kommer att analyseras närmare är:
Slaktkroppens storlek
Fettgrupp & konformation
Smak, mörhet, saftighet
Hållbarhet
Lammlyftet är finansierat av Europeiska Innovations Partnerskapet (EIP). Projektledare är Helena Stenberg, Sv. Köttföretagen, och projektägare är LRF.
- Av adm-titti
- Kategori Nyheter
- mar, 16, 2018
- Inga kommentarer.
Arkiv
- november 2024
- juli 2024
- juni 2024
- oktober 2023
- oktober 2022
- juli 2022
- juni 2022
- maj 2022
- april 2022
- februari 2022
- september 2021
- december 2020
- juni 2020
- mars 2020
- januari 2020
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augusti 2019
- juli 2019
- maj 2019
- april 2019
- januari 2019
- oktober 2018
- september 2018
- augusti 2018
- juli 2018
- juni 2018
- april 2018
- mars 2018
- januari 2018
- november 2017
- september 2017
- augusti 2017
- juli 2017
- juni 2017
- maj 2017
- april 2017
- mars 2017
- februari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- juli 2016
- juni 2016